با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی در زمینه های مختلف، تمامی مشاغل دنیا همگام با این پیشرفت تغییر ماهیت دادهاند، اما تریدر ها به خصوص تریدر های ایرانی هنوز در توهم رسم الگو های تکرار شونده هستند در صورتی که میدانند مراکز بزرگ مالی جهان از تکنولوژی استفاده میکنند اما به خود می قبولانند که چارت بدون اندیکاتور منجر به سود دهی تریدر میشود. شاید همین جملات برای شما کافی باشد که دروغ مربیان ترید و پکیج فروشان را باور نکنید اما اگر نیاز به دلایل بیشتری دارید با من تا انتهای این مقاله همراه باشید. همچنین در ادامه با بهترین اندیکاتور تریدینگ ویو آشنا خواهید شد.
این سوال دو پاسخ کوتاه و بلند دارد، پاسخ کوتاه آن بله، اندیکاتور به تریدر ها برای کسب سود کمک میکند است. اما برای دانستن پاسخ بلند بهتر است با یک سری مفاهیم شروع کنیم.
اندیکاتور چیست؟
اندیکاتور (Indicator) مجموعه ای از فرمولهای ریاضی و اشکال هندسی هستند که در کنار تحلیل نمودار قیمتی بسیار مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع این فرمولها شاخص های مختلف را محاسبه میکنند و در قالب یک نمودار جدید به تحلیلگر در شناخت نقاط مهم تغییر قیمتی سهم یا پیش بینی روند قیمتی کمک میکند. اندیکاتورها با تغییرات قیمتی سهم یا تغییرات در حجم معاملات سرو کار دارد و روابط و فرمولهای ریاضی استفاده شده در آنها این پارامترها را در نظر میگیرند.
برای یادگیری اندیکاتورها یا نحوه استفاده از هر کدام نیازی نیست که فرمول هر کدام از این اندیکاتورها را بدانید، هرچند بسیاری از آنها مانند فرمول اندیکاتور میانگین متحرک بسیار ساده است. تنها لازم است بدانید که این اندیکاتورها چه چیزی را اندازه گیری میکنند و چه کاربردی دارند و اینکه یک اندیکاتور چگونه مورد استفاده قرار میگیرد.
اندیکاتور چه کاربردی دارد؟
همانطور که اشاره شد اندیکاتور که معادل فارسی آن شاخص یا نشانگر است، در واقع یک ابزار به صورت نمودار است که به تحلیل رفتار قیمتی سهام کمک میکند. اندیکاتورها انواع مختلفی دارند و تحلیلگران حرفهای با وجود تسلط کامل به تمامی آنها، دو الی سه اندیکاتور را برای خود انتخاب میکنند. نمیتوان گفت کدام یک از اندیکاتورها پیشبینی دقیق تری از رفتار قیمتی سهم میدهند اما هر تحلیلگر بنا به قدرت تحلیلی خود یا تجربیاتی که در بازار سرمایه بدست میآورد با تعدادی از اندیکاتورها بیشتر سروکار دارد.
انواع اندیکاتور
به طور کلی دسته بندیهای مختلفی برای اندیکاتورها وجود دارد. در یک دسته بندی کلی میتوان اندیکاتورها را در سه گروه قرار داد که به شرح زیر است.
1- اندیکاتورهای روندنما (Trend Indicators)
روند در نمودار قیمتی میتواند صعودی، نزولی یا نوسانی باشد. هرچند شاخصه هایی برای شناخت روند تعریف شده است اما همیشه تشخیص روند کار ساده ای نیست. اندیکاتورهای روندنما در این مواقع به کمک تحلیلگر میآیند و به وی در تشخیص درست جهت و قدرت روند کمک میکنند. یکی از اندیکاتورهای روندنمای خیلی پرکاربرد اندیکاتور moving average یا میانگین متحرک است که احتمالا بسیار با آن برخورد داشتهاید. علاوه بر آن، اندیکاتورهای باند بولینگر و ایچیموکو نیز از اندیکاتورهای روندنما هستند.
اندیکاتور میانگین متحرک (moving average)
این اندیکاتور یکی از معروفترین و پرکاربردترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال است. میانگین متحرک اندیکاتوری است که روند سهم را به راحتی میتوان با کمک آن پیدا کرد و همانطور که از نام آن پیداست از میانگین قیمتی یک دوره زمانی استفاده و یک نمودار ترسیم میکند. دو نوع از این اندیکاتور وجود دارد که شامل:
1) میانگین متحرک ساده: در این روش محاسبه میانگین قیمتهای یک بازه زمانی وزندهی برابر در محاسبه میانگین دارند. به عنوان مثال قیمت 20 روز قبل و قیمت روز گذشته هر دو سهمی برابر در محاسبه میانگین دارند. این اندیکاتور را با جستجوی EMA در برنامه های تحلیل تکنیکال میتوانید بیابید.
2) میانگین متحرک نمایی: برعکس مورد قبلی میانگین متحرک نمایی به قیمت های گذشته نزدیک وزن بیشتری میدهد. به عنوان مثال قیمت روز گذشته نسبت به قیمت 20 روز قبل سهم بیشتری در محاسبه میانگین متحرک 20 روزه دارد. این اندیکاتور نیز با EMA یافت میشود.
اندیکاتور باند بولینگر ( Bollinger band)
باند بولینگر به بازار همچون پدیده ای کاملا تصادفی نگاه میکند و فرض اصلی این اندیکاتور این است که قیمت در بازار بورس به طور کاملا تصادفی تعیین میشود و هیچ ارتباطی با مسائل سیاسی و اقتصادی و ... ندارد و برای پیش بینی قیمت سهام از مفاهیم آماری از جمله میانگین و انحراف معیار استفاده میکند. بنابراین با استفاده از این پارامترهای آماری حداکثر و حداقلی برای حرکت قیمت سهم در نظر گرفته میشود که گمان میرود سهم با احتمال بیشتری در این محدوده نوسان داشته باشد. میتوانید اطلاعات کاملتر را در مقاله «اندیکاتور باند بولینگر ( Bollinger band) چیست؟» مطالعه کنید.
2- اندیکاتورهای نوساننما (Oscillators)
اندیکاتورهای نوسان نما که به اسیلاتورها معروف هستند از بهترین شاخصها برای تعیین و پیش بینی نقاط ورود به بازار و خروج از آن هستند. در واقع هدف اصلی از طراحی اسیلاتورها یافتن سیگنال خرید و فروش بوده است. اسیلاتورها یا اندیکاتورهای نوسان نما یک شاخص عددی هستند که بین دو سطح حداقل و حداکثر نوسان میکنند. در این محدوده ها دو محدوده تعریف میشوند که سطوح اشباع خرید و اشباع فروش هستند و خروج از هر کدام از این دو سطح سیگنال فروش یا خرید است. از مشهورترین اندیکاتورهای نوسان نما میتوان به اندیکاتور RSI یا شاخص قدرت نسبی اشاره کرد.
استفاده از اندیکاتورهای نوسان نما در کنار یک اندیکاتور روند نما میتواند کمک شایانی به تحلیلگر و پیش بینی رفتار قیمتی سهم کند. به عنوان مثال در روند صعودی هنگامیکه اسیلاتور rsi از محدوده اشباع خرید خود خارج میشود، نشانه مهمی است که احتمال خیلی زیاد پایان روند نزدیک است و معامله گر باید منتظر کاهش قیمت سهم باشد.
اندیکاتور RSI
این اندیکاتور نیز یکی از اندیکاتورهای کاربردی بورس است که در شاخه اسیلاتورها گنجانده میشود. محدوده نوسانی این اندیکاتور مانند سایر اسیلاتورها در یک بازه است که در اینجا بازه از صفر تا 100 است. RSI نشان دهنده قدرت بازار (قدرت خریداران و فروشندگان) نسبت به یکدیگر است و به همین دلیل شاخص قدرت نسبی نیز نامیده میشود. در مقاله «اندیکاتور RSI چیست؟» به طور کامل کاربرد این اندیکاتور و نحوه استفاده از آن را شرح دادهایم.
اندیکاتور مکدی (MACD)
اندیکاتور MACD مختصر شده عبارت Moving Average Convergence Divergence است. این عبارت به معنی همگرایی (Convergence) و واگرایی (Divergence) میانگین متحرک است و از نام آن پیداست که میانگین متحرک نقش اصلی را در ساختار این اندیکاتور ایفا میکند.
این اندیکاتور با استفاده از ۳ میانگین متحرک به شما کمک میکند تا قدرت، جهت و شتاب یک روند صعودی یا نزولی را تشخیص دهید. این ۳ میانگین متحرک عبارتند از: میانگین متحرک ۹ روزه، میانگین متحرک ۱۲ روزه و میانگین متحرک ۲۶ روزه.
مقاله پیشنهادی: اندیکاتور مکدی (MACD) چیست؟
اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic)
این اندیکاتور نیز مانند اندیکاتور RSI است با این تفاوت که به جای سطوح 30 و 70، سطوح 20 و 80 وجود دارد. در اندیکاتور استوکاستیک از دو خط استفاده می شود که یکی را K% و دیگری را D% می نامند. خط D% اهمیت به مراتب بیشتری نسبت به خط K% دارد و اکثر سیگنال های خرید و فروش را این خط صادر می کند.
3- اندیکاتورهای حجمی (Volume Indicators)
در کنار تحلیل قیمت و تحلیل زمانی بازار و سهام، سومین رکن که حجم معاملات است نیز از اهمیت زیادی برخودار است. این اندیکاتورها میزان ورود نقدینگی به بورس یا خروج از آن را محاسبه میکنند و از این طریق به تکنیکالیستها کمک میکنند بتوانند جریان پول را رصد کنند. این کار به پیش بینی بهتر روند کمک میکند. یکی از نشانههای تغییر روند یا تداوم آن همان حجم معاملات است بنابراین توجه به این اندیکاتورها میتواند به پیش بینی بهتر کمک کند. به عنوان مثال یکی از اندیکاتورهای مهم حجمی، اندیکاتور حجم تعادلی یا OBV است.
اندیکاتور تریدینگ ویو
با ظهور تریدینگ ویو و امکانات متفاوتی که در اختیار تریدر ها و برنامه نویسان قرار داده است و به لطف هوش مصنوعی، ماشین لرنینگ و علم داده، تریدینگ پیک بهترین و دقیق ترین اندیکاتور های روز دنیارو آماده کرده تا تریدر ها بتونن با استفاده از اون ترید های بهتریو انجام بدن در ادامه به معرفی این اندیکاتور میپردازیم
سیگنال های تریدینگ پیگ با احتمال بالا
تریدینگ پیک الگوریتم های مختلفی دولوپ میکنه تا معامله گران و سرمایه گذاران رو در هر لولی پشتیبانی کنه. اکنون برای فارسی زبانان
اندیکاتور های پریمیوم ما به شما کمک میکنند تا سیگنال های خرید و فروش با احتمال موفقیت بالا را به شما نشان دهد تا موقعیت های دقیق و سودمندی را انتخاب کنید.
این اندیکاتور ها روی تریدینگ ویو اجرا میشوند، شما میتوانید سیگنال های این اندیکاتور ها را روی گوشی هوشمند، دسکتاپ، یا هر دستگاه دیگری که تلگرام داشته باشه دریافت کنید. این سیگنال ها روی هر بازار و نمادی کار میکنند.
ابزارهای برای معامله گران
کسب بازدهی مداوم در بازارهای مالی چالش برانگیز است و بیشترین تازه واردان معامله ها، پول خود را از دست می دهند
داشتن یک استراتژی سیستماتیک در فرایند معامله کردن بسیار مهم است و نباید اهمیت آن را کم بشمارید
TradingPeak بر روی ارائه محصولات جذاب برای کمک به معامله گران و سرمایه گذاران در همه سطوح تمرکز دارد تا اهداف معاملاتی خود را دست یابند و به صورت مداوم سودآور شوند
با حذف یک باور غلط ترید خود را متحول کنید
فارکس و بازار های مالی یک بازی مجموع صفر هستند، یعنی برای سود کردن شما،نفر یا نفراتی باید ضرر کنند. اگر میخواهید بازنده این بازی نباشید نیاز به تکنولوژی روز دنیا دارید که تریدینگ پیک با برنامه نویسی اندیکاتور های هوشمند تریدینگ ویو به شما در کسب درآمد از بازار های مالی و انتقال پول از جیب بازنده هایی که به تکنولوژی اعتقاد ندارند، به جیب شما کمک میکند.
اندیکاتورهایی که در همه بازارها کار میکنند
اسکریپت های اندیکاتور ما برای پلتفرم نمودار TradingView ساخته شدهاند و شما میتوانید سیگنالهای معاملاتی و هشدارها را در TradingPeakBot دریافت کنید.